Verdele din hrana ta

clorofila

Vegetalele colorate sunt atât de sănătoase dar verdele! Verdele este aparte, verdele înseamnă clorofilă! Alimentele noastre ar trebui să fie cât mai colorate iar verdele ar trebui să fie în fiecare zi în meniu.

Clorofila

Clorofila este un pigment verde prezent în plante care ajută la facilitarea absorbției de lumină de la soare. Are capacitatea de a transforma această energie luminoasă într-o formă utilizabilă pentru plante.

Cel mai interesant fapt despre clorofilă este că structura sa moleculară este similară cu cea a hemoglobinei, care este o parte de bază a sângelui uman. Singura excepție este atomul lor central care este fier pentru hemoglobină și magneziu pentru clorofilă. Datorita acestei calităţi aparte, clorofila lichidă are aceeași funcție în organism ca și hemoglobina (hemoglobina se găseşte în globulele roşii şi are rolul de a fixa oxigenul din aer la nivelul plămânilor şi de a-l transporta în tot organismul, la celule). Clorofila este de asemenea o sursă de vitamine, cum ar fi vitamina A, C, E, K, betacaroten şi este bogată în antioxidanți, minerale vitale precum magneziu, fier, potasiu, calciu.

Beneficiile pentru sănătate ale clorofilei includ capacitatea sa de a crește numărul celulelor roșii din sânge, de a preveni cancerul şi a încetini procesul de îmbătrânire.

Beneficii oferite de consumul de clorofilă:

Crește numărul celulelor roșii din sânge.

Clorofila ajută la restaurarea și completarea celulelor roșii din sânge. Funcționează la nivel molecular și celular și are capacitatea de a ne regenera corpul. Este bogată în enzime vii care ajută la curățarea sângelui și îmbunătățește capacitatea sa de a transporta mai mult oxigen. Este un constructor de sânge și este, de asemenea, eficient împotriva anemiei care este cauzată de un deficit de globule roșii în organism.

Previne apariţia cancerul

Un studiu american sugerează că clorofila este eficientă împotriva cancerului de colon și stimulează inducerea apoptozei( în timpul apoptozei, o celulă declanșează un proces din interior care îi va permite să se sinucidă).

Oferă protecție împotriva unei game largi de agenți cancerigeni prezenți în aer, carne gătită, lactate de origine animală și mâncare rafinată. Studiile evidenţiază faptul că clorofila ajută la limitarea absorbției gastrointestinale a toxinelor.

Ajută în tratamentul artritei

Într-un studiu inclus în Journal of Inflammation Research, proprietățile antiinflamatorii ale clorofilei se dovedesc a fi benefice pentru artrită. Clorofila și derivații săi interferează cu creșterea inflamației induse de bacterii. Această natură protectoare a clorofilei o face un ingredient puternic în prepararea suplimentelor pentru tratarea afecțiunilor dureroase, cum ar fi fibromialgia și artrita.

Îmbunătățirea imunităţii

Consumul de clorofilă ajută la întărirea pereților celulari și a sistemului imunitar general al organismului. Bacteriile anaerobe, care promovează dezvoltarea bolilor, nu pot supraviețui în mediul alcalin pe care îl oferă consumul de clorofilă organismului.

În același timp clorofila creşte capacitatea sângelui de a se oxigena, fapt care încurajează capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor, de a crește nivelul de energie și de a accelera procesul de vindecare.

Detoxifierea organismului

Datorită consumului de clorofilă există o abundență de oxigen și un flux sănătos de sânge în organism. Clorofila formează complexe cu mutageni și are capacitatea de a lega și îndepărta substanțele chimice toxice și metalele grele, cum ar fi mercurul. De asemenea, este eficient în reducerea efectelor dăunătoare ale radiațiilor și ajută la eliminarea pesticidelor și a depozitelor de medicamente din organism.

Întârzie procesul de îmbătrânire

Clorofila ajută la combaterea efectelor îmbătrânirii și sprijină menținerea țesuturilor sănătoase datorită conţinutului mare de antioxidanţi. De asemenea stimulează enzimele anti-îmbătrânire și încurajează pielea sănătoasă și tânără. Vitamina K prezentă curăță și întinerește glandele suprarenale și îmbunătățește funcțiile suprarenale din organism.

Susţine sănătatea digestivă

Clorofila promovează digestia sănătoasă prin menținerea florei intestinale și stimularea mișcărilor intestinale. Acționează ca un medicament natural pentru tractul intestinal și ajută la reînnoirea țesuturilor intestinale rănite.

Dietele care au deficit de vegetale verzi şi includ consumul de carne prezintă un risc crescut de tulburări ale colonului, fără excepţii aceste tulburări vor apărea mai devreme sau mai târziu.

Conform cercetărilor, clorofila facilitează curățarea colonului prin inhibarea citotoxicității, este eficientă în constipație și atenuează disconfortul cauzat de gaze.

 Proprietăți antimicrobiene

Studiile recente au arătat efectul de vindecare al soluției pe bază de clorofilă alcalină în combaterea afecțiunii numite Candida albicans. Aceasta este o infecție cauzată de creșterea excesivă a unui tip de drojdie numită candida deja prezentă în cantități mici în corpul uman.

Combate respirația urât mirositoare

Clorofila este recunoscută pentru proprietățile sale de dezodorizare. Este un remediu eficient pentru combaterea respirației urât mirositoare și este utilizată în soluții de gură. Consumul de clorofilă are o acțiune dublă prin eliminarea mirosului din gură și gât și stimulează, de asemenea, sănătatea digestivă prin curățarea colonului și a sângelui. O sănătate digestivă şubredă este una dintre principalele cauze ale respirației urât mirositoare.

 Efectul de dezodorizare al clorofilei este de asemenea eficient în cazul rănilor.

Clorofila se administrează pe cale orală pacienților care suferă de colostomii(tehnica chirurgicală prin care una din porțiunile  colonului este exteriorizată la  nivelul peretelui abdominal) și tulburări metabolice, cum ar fi trimethylaminuria( sindromul mirosului de peşte), pentru a reduce mirosul fecal și urinar.

Proprietăți antioxidante

Un studiu publicat in Journal of Food Science afirma că clorofila are o capacitate antioxidantă foarte puternică. Aceștia contribuie la neutralizarea moleculelor dăunătoare și la protejarea împotriva dezvoltării diferitelor boli și daune cauzate ca urmare a stresului oxidativ pentru care sunt responsabili radicalii liberi.

Previne insomnia

Clorofila are un efect calmant asupra nervilor și ajută la reducerea simptomelor de insomnie, iritabilitate nervoasă și oboseală generală a corpului.

Creşte viteza de vindecare

Studiile au arătat că utilizarea locală a soluțiilor de clorofilă este eficientă în tratarea rănilor și arsurilor expuse. Clorofila ajută la reducerea inflamației locale, întărește țesuturile organismului, ajută la uciderea germenilor și îmbunătățește rezistența celulelor la infecții. Terapia cu clorofilă este destul de eficientă în tratamentul ulcerelor cronice de varice ale piciorului.

Raportul acid-alcalin

Consumul de alimente bogate în clorofilă ajută la echilibrarea raportului acid-alcalin în organism. Magneziul prezent în clorofilă este un mineral foarte alcalin.

Tratamentul anemiei

Clorofila conţine vitamina K, care este vitală pentru coagularea normală a sângelui. Vitamina K este utilizată pentru tratamentul sângerărilor nazale și este prescrisă pentru femeile care suferă de anemie și hemoragie menstruală gravă. Clorofila conţine şi fier uşor asimilabil.

Previne formarea pietrelor la rinichi

Vitamina K prezentă în clorofilă formează compuși esențiali în urină și ajută la reducerea creșterii cristalelor de oxalat de calciu.

Echilibrează hormonii

Este benefică pentru menținerea echilibrului hormonal sexual atât la bărbați, cât și la femei.

Tratamentul pancreatitei

Clorofila este administrată intravenos de către personalul medical în tratamentul pancreatitei cronice.

Potrivit cercetărilor efectuate în această privință, aceasta ajută la ameliorarea febrei și la ameliorarea durerii abdominale și disconfortului cauzat de pancreatită, fără a provoca reacții adverse.

Susţine sănătatea orală

Clorofila ajută la tratarea problemelor dentare, cum ar fi piroorhea( boală gingivală), ajută la vindecarea simptomelor infecțiilor orale și calmarea gingiilor inflamate.

Clorofila este, de asemenea, benefic în tratarea obezității, diabetului, gastritei, hemoroizilor, astmului și afecțiunilor pielii, cum ar fi eczemele.

Consumul profilactic de clorofilă evită, de asemenea, efectele adverse ale intervenției chirurgicale și este recomandat să fie administrată înainte și după.

Utilizare culinară

Pe lângă consumul regulat, clorofila și clorofilina derivată din ea servesc ca aditiv alimentar și sunt utilizate pentru a furniza culoarea verde unei varietăți de alimente și băuturi.

Are un număr E înregistrat E141(extras din urzică, lucernă sau iarbă) și este cunoscut ca verde natural 3.

Surse naturale de clorofilă

Nu este foarte dificil să includem clorofila în dieta zilnică. Toate plantele verzi sunt bogate în clorofilă.

Consumul de legume, cum ar fi rucola, iarba de grâu, praz, legume cu frunze verzi, cum ar fi pătrunjelul, varza kale, spanacul, salată oferă organismului clorofilă.

Rafinarea alimentelor distruge conținutul de clorofilă și magneziu.

Consumând legumele crude sau la abur sunt cele mai bune metode pentru a obține un beneficiu maxim.

În raftul meu cu suplimente bogate în clorofilă se află o mulţime de produse minunate dintre care vă prezint:

1.Pudra din iarbă de grâu

Pulberea din iarbă de grâu este ideală pentru persoanele care doresc să consume suc din iarbă de grâu, dar nu au posibilitatea de a o crește și stoarce prin metode care să nu ducă la pierderea substanțelor nutritive. Conține o cantitate impresionantă de clorofilă (70%), ce prezintă o similaritate structurală asemănătoare cu molecula de hemoglobină, fiind recunoscută pentru beneficiile aduse în tratarea bolilor de sânge cum ar fi talasemia și mielotoxicitatea la pacienții cu cancer supuși chimioterapiei. Cu un istoric de peste 5000 de ani, beneficiile acestui superaliment au căpătat o importanță din ce în ce mai adâncă, efectele sale fiind recunoscute pe scară largă. De la uzul extern până la cel intern, iarba de grâu poate fi aliatul tău de nădejde în menținerea unei balanțe sănătoase a organsimului sau în vindecarea acestuia.

2.Pudra din orz

Conţine vitaminele A – de 250 de ori mai multă decât salata verde, B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B12 (cobalamină), C – de 7 ori mai multă decât portocalele, E și P; calciu, mangan, magneziu, molibden, zinc, cupru, potasiu – de 25 de ori mai mult decât bananele. Are un conţinut semnificativ de clorofilă.

3.Chlorella

Considerată cea mai verde existenţă de pe Pământ, chlorella este o algă verde unicelulară, microscopică, ce conţine o cantitate uriaşă de clorofilă (una dintre substanțele importante în „întinerirea” sângelui și detoxifierea ficatului și a intestinelor), dar şi alte principii active, care fac din ea un supliment extraordinar de puternic, pe care merită să-l cunoaştem şi să-l introducem în dieta zilnică.

4.Spirulina

Această microalgă de culoare verde-albăstrui datorată celor doi pigmenți din structura sa celulară – clorofila, respectiv ficocianina, este originară din lacurile calde ale Africii și Americii Centrale și de Sud. Mai puţin cunoscută de publicul larg sub denumirea botanică de Arthrospira platensis, spirulina crește în prezent și pe suprafețe întinse special amenajate. Cu un conținut nutrițional uimitor (mai multe proteine decât carnea, peștele și soia, mai mult betacaroten decat orice alt aliment, toți cei 8 aminoacizi esențiali, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase Omega-3 și Omega-6 într-o balanță excelentă de 1,5:1), spirulina este considerată a fi cea mai nutritivă algă dintre cele peste 30.000 de specii care există. UNESCO a denumit-o alimentul ideal și cel  mai complet de pe planetă, în timp ce Organizația Mondială a sănătății a clasificat-o drept cel mai bun aliment al secolului XXI.

5.Alfa Alfa(lucerna)

Este un produs natural instant, cea mai bogata sursa de SOD (superoxid dismutaza). Este o pulbere bogata in vitamine, minerale, antioxidanti, enzime si clorofila, un aliment aproape complet.

6.Moringa

Fiecare gram din Moringa conține: 15 x Calciu conținut de lapte, 4 x Vitamina A conținuta de morcovi,    3 x Potasiu conținut de banane, 4 x Clorofilă conținută de iarba de grâu, 7 x Proteină conținută de iaurt, 3 x Fier conținut de spanac. Frunzele uscate de moringa conţin de 2.500 de ori mai mulţi aminoacizi decât ceaiul verde.

7.Matcha

Matcha este un tip de ceai verde cu proprietăți antioxidante incredibile. Acesta este făcut din frunze întregi de ceai verde care au fost aburite, uscate, apoi măcinate într-o pulbere fină. Diferența dintre matcha și ceaiurile verzi este că pentru a face matcha se macină întreaga frunză, iar noi putem beneficia de toți nutrienții acesteia, care de altfel nu s-ar fi dizolvat integral în apă într-un ceai normal. Pentru a produce ceaiul verde matcha, frunzele sunt acoperite și ferite de lumina soarelui cu 20-30 de zile înainte de recoltare. Protejarea frunzelor de lumina directă a soarelui stimulează producerea de aminoacizi și mărește nivelele de clorofilă, redându-i culoarea vibrantă de verde crud.

Încerc să consum vegetale cât mai proaspete, cât mai crude, cât mai ecologice.

Atunci când nu am surse constante de vegetale proaspete şi ecologice întotdeauna şi fără excepţii am pe raftul meu de superalimente surse de clorofilă.

O mare parte dintre superalimente le poţi găsi aici:

iarbă de grâu

iarbă de orz

chlorella

spirulina

moringa

matcha

Îţi doresc şi ţie să ai un raft cu superalimente şi organismul tău să primească tot ceea ce are nevoie.

Autor,

Enikö Pal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.