
Sâmbătă, 9 Februarie, am participat la evenimentul ”Semințe cu suflet” creat de oameni minunați într-unul din cele mai frumoase orașe din țară, în Sibiu! Evenimentul s-a desfășurat în incinta bibliotecii Astra, corpul B. În continuare să îți povestesc cum a fost…
M-am trezit dis-de-dimineață ca să mă aranjez, să mă pregătesc de drumul de 150 km ce aveam să-l parcurg până la Sibiu, mi-am luat cu mine câteva cărți ca să fie prezentate prietenilor ce mă așteptau să ajung la eveniment.
Cu acești oameni, în special cu Roxana Mihaela mă cunosc de foarte mult timp, cu ea și cu alți oameni ce au participat la eveniment am schimbat de-a lungul timpului semințe și așa cum spune numele evenimentului, am primit din partea lor semințe cu suflet. Acești oameni minunați mă știu deoarece eu am avut îngăduința să împărtășesc cu ei din fiecare recoltă de toamnă și semințele mele au fost foarte apreciate de-a lungul timpului. Cele mai apreciate au fost semințele de fasole cu bobul mare, niște boabe aș spune uriașe, pe placul tuturor. Acum am mers ca să îi întâlnesc din nou pe acești oameni și să văd cu ce se mai ocupă fiecare. Revenind la eveniment…

Expozanții au venit cu mic cu mare dis de dimineață, o parte din ei au plecat cu o seară înainte de acasă, cu trenul, ca să ajungă la biblioteca Astra din Sibiu unde aveau să dăruiască din rodul muncii lor, semințele cu suflet. Este de apreciat faptul că toți expozanții pe care-i știu au venit acolo ca să dea gratuit semințele lor, semințe la care au lucrat foarte mult. Nu este ușor să lucrezi pământul ca să obții legume și fructe din care mai apoi să îți fie drag să dăruiești mai departe. Scopul este ca în interiorul acestei comunități și nu numai, oamenii să se ajute. Dacă unul dintre ei are un soi de legume, plante medicinale sau fructe ce merg bine în solul de la noi, atunci să împartă și cu ceilalți, cerând în schimb doar un mulțumesc și ca cel ce primește să planteze acele semințe, iar din planta rezultată să dea mai departe semințe atunci când aceasta rodește. Doar în felul acesta avem șanse mari ca fiecare dintre noi să aibă o grădină cât se poate de bogată și diversificată. Aș putea spune că ei împart voluntar din munca lor, punând accent pe VOLUNTAR, deoarece nu caută să obțină foloase din faptul că au dat câteva semințe.

Acum să ne gândim și la participanți. Sala a fost plină… nu aveai loc să arunci un ac. Am fost bucuroasă să văd că sunt atât de mulți oameni care sunt interesați de agricultură, de legumicultură și de un trai sănătos. Din păcate, am înțeles și unele lucruri care m-au dezamăgit, în mai puțin de jumătate de ceas, majoritatea semințelor s-au dat. spun că am rămas dezamăgită pentru că am văzut că mulți din participanți luau semințe doar de dragul de a lua. Acolo au fost semințe muncite din greu, au fost semințe pentru plante ce nu le găsești în mod uzual în grădina unui om obișnuit, așa că era bine să stai să-l asculți pe ce-l ce ți le oferă și să afli cum este cel mai bine să le plantezi. Așa poate îl ajutai făcându-i o bucurie omului ce îți oferă sămânța, pentru că el a muncit din greu sub soarele arzător, ca tu acum să te bucuri de rodul muncii sale. Stând și ascultând-ul arătai că te interesează munca lui și efortul de a fi prezent în fața ta la eveniment.






Pentru mine a fost un eveniment plăcut, am cunoscut oameni minunați, am reîntâlnit vechi prieteni și mi-am făcut noi prieteni. Admir dedicația acestor oameni, de împărții din munca lor cu toți cei ce sunt receptivi la asta. De abia aștept să mă revăd cu ei și să fac schimb de semințe. Este o comunitate unită unde fiecare ține la celălalt și unde dacă ai o întrebare, sigur găsești pe cineva să aibă răspunsul.


După cum am spus și la începutul articolului, evenimentul a avut loc în incinta Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, ei fiind organizatorii prin intermediul Compartimentului Metodic. Pentru comunicare și prezență media: Programe, în parteneriat cu Grupul informal Semințe cu suflet și Complexul Național Muzeal ASTRA. Finanțator: Consiliul Județean Sibiu prin BJA. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană – 2019. După cum vedeți au fost implicate mai multe organizații și instituții pe lângă oamenii ce au venit cu semințele de acasă, ceea ce probabil nu s-a văzut foarte bine a fost munca depusă de întreg comitetul de organizare pentru ca acest eveniment să aibă loc.
Comunicatul de presă din partea Bibliotecii ASTRA Sibiu, îl puteți citi dând click pe acest link al bibliotecii astra Sibiu.
Un comunicat de presă, din Ianuarie, oferit de președintele asociației Semințe cu suflet, Rodica Meiroșu, dat către AGERPRESS poate fi citit la acest link.
Întreaga organizare din partea bibliotecii a fost realizată de o singură persoană (Anca Vasilescu) care a lăsat libertatea de acțiune atât grupului Semințe cu suflet, Muzeului Astra și Centrului de cercetare de la Buzău să-și gestioneze fiecare stocul de semințe și felul în care (cantitate și viteză) să le distribuie celor prezenți Este un experiment pe care doamna Anca și-l asumă și înțelege că a creat nemulțumiri din partea unor participanți, însă a conturat foarte clar formatul de eveniment de acest tip pentru edițiile viitoare. Așadar, continuați să urmăriți mediul on-line, pagina bibliotecii și vă invit să veniți la următorul eveniment de acest tip.