
Cu oameni faini poți face multe lucruri faine. Așa am ajuns si eu să particip la concursul de gătit tocană la ceaun la una dintre cele mai mari întruniri de motocicliști din România, Motoraliul Anual din România MAN România. Inițial am vorbit cu organizatorul să merg cu un mic stand cu cartea mea dar când s-a anunțat concursul de gătit la ceaun, m-am înscris repede cu varianta de tocană vegană. Ce mi-a dat mai mare încredere a fost faptul că mulți au fost încântați de acest lucru și unii chiar scriau la postare faptul că se bucură că vor avea ce să mănânce. Chiar din echipele adversare am avut oameni vegetarieni care de-abia așteptau să încerce tocana pregătită de noi.
Am ajuns la eveniment din prima zi, am postat cartea la vedere și ne-am pus pe odihnă. A doua zi mă căuta cineva de zor. Ne-am bucurat enorm să întâlnim un cuplu, erau cu un stand cu echipamente moto super faine, sunt vegani și foarte, foarte mari iubitori de animale, acei iubitori de animale care practic fac ceva pentru animale nu doar vorbesc. Tot respectul pentru ei, sper ca într-o zi să pot adopta și eu toate animalele necăjite. Ea o fată minunată, el este un om cu inimă mare, la indian la origini, și știe să gătească delicios. Am găsit soluția de a mări șansele de câștig la concurs, i-am cooptat în echipa noastră.
De ce este bine să faci echipă? Noi, fetele ne-am gândit și am luat la noi ingrediente, condimente, plante aromatice proaspete, vegetale din grădină, iar băieții s-au ocupat de tot ceea ce înseamnă gătitul la foc cu lemne. Până la aflarea detaliilor, noi eram siguri că vom foc cu gaz sau oricum vom avea totul gata pregătit. Nu a fost chiar așa, ci fiecare echipă trebuia să se descurce cu focul. Băieții s-au descurcat perfect. Carnea și câteva vegetale au fost oferite de organizator prin furnizorul principal de mâncare de la eveniment. Noi am avut ca și înlocuitor de carne chicharrones de soia, ciuperci pleurotus, vinete, dovlecel și alte vegetale. Ca și savoare a fost desigur condimentată în stil indian, așa cum un indian care gătește delicios o face cel mai bine.
Înainte de concurs am stat de vorbă cu membrii echipelor adverse, am vorbit prietenește și am glumit până peste poate, iar la final am băut bere cu ei, însă în timpul concursului eram adversari crânceni. Fiecare susținea că tocana ce o prepară va fi aceea câștigătoare, fiecare având motivele lui. Eu am spus că deja am câștigat, eram la un concurs de gătit la ceaun, la o întrunire moto și făceam tocană vegană, aveam și cartea lângă mine și unii oameni chiar au răsfoit-o și cumpărat-o.
Cel mai distractiv lucru, ca să mai și râdem, a fost că echipa care era lângă noi a spus clar că ei câștigă apoi se chinuiau să convingă un membru al echipei să guste tocana și respectivul nu și nu că el este vegetarian. Mă duc la el și îi spun să guste de la noi, la care spune: Nu are carne? Îi explic că este vegană, îi arăt cartea mea să mă creadă. Era surprins că era în concurs și o tocană vegană și mănâncă și el o mâncare caldă de la ceaun. Reacția publică a lui a fost: Votez cu ei, ca nu au carne! Toți din toate echipele ne-am prăpădit de râs, mai puțin echipa lui.
Am făcut tocana, ne-am dus la jurizare și… le-a plăcut. Am luat locul 1.
A fost o senzație extraordinară.
Premiul l-a luat echipa care tot susținea că vor câștiga deoarece consta în mâncare oferită de organizatori pentru perioada evenimentului, mâncare care nu prea era vegană.
Una peste alta, a fost foarte fain. Ceaunul nostru cu mâncare s-a golit primul, foarte mulți vegetarieni și vegani dar și mulți curioși s-au înghesuit să încerce preparatul. Ia plăcut juriului mâncarea noastră și au apreciat și ideea de a veni cu această variantă, i-a plăcut mult și publicului mâncarea noastră și din păcate nu a fost suficientă tocană pentru toți cei prezenți acolo.
Cireașa de pe tort a fost când sponsorul concursului Tocana Magică, furnizorul de mâncare gătită de la eveniment și membru al juriului m-a felicitat personal și mi-a cumpărat cartea.
Oamenii respectivi participă la evenimente cu stand cu mâncare gătită, stand care poate hrăni câteva sute de oameni. Majoritatea mâncării este din carne, ca vegan mănânci cartofi pai și murături. Au o conopidă murată extraordinară și sunt în Guiness Book pentru cea mai mare pâine de casă. Oameni din secuime, mai hotărâți, așa.
Proprietarul hanului respectiv era foarte încântat de carte și abia aștepta să o citească. Deja a înțeles din acest concurs că la evenimente mari sunt mulți oameni care ar alege varianta vegetală la mâncare, sunt mulți vegetarieni, vegani sau oameni care vor să mănânce ceva nou sau mai bun pentru stomac.
Au fost și câțiva motocicliști, mai cu mușchi, tatuați și cu barbă, vegani și iubitori de animale, care au cumpărat cartea mea, probabil să o citească și apoi să o dea mai departe.
Per total festivalul a fost fain de tot. Oamenii prietenoși, berea bună, mâncare găseai, concursuri distractive, premii faine, vremea excelentă, locația superbă și multe motociclettteeee.
Din toate acestea am învățat faptul că minunata mea carte se prezintă foarte bine cu o mâncare bună. Oamenii trebuie cuceriți cu gustul și partea pozitivă înainte de a vedea ce se află în spatele produselor de origine animală. Și nu în ultimul rând au nevoie de un ghid, Ghidul bobocului Vegan.
Mulțumesc Cristi Man, organizator Motoraliul Anual National MAN Romania, mulțumesc echipei mele, echipa „Racheta”: Verzea Ionut, Iulia Tamaș, Octavian Derlogea, Vishal Narendra și Georgeta Brehoi de la AlphaHead, mulțumesc publicului și hanului Diszegi că ne-au votat.
Autor: Enikö Pal