
Ambalajele bio, cum să ne păstrăm obiceiurile dar să fim mai prietenoşi cu planeta şi corpul nostru.
În momentul actual s-a ajuns la un nivel foarte mare al consumului de alimente şi produse ambalate.
Iar cel mai folosit material pentru ambalaje este plasticul. Plasticul este pretutindeni.
Plasticul e peste tot, pe fundul mărilor și oceanelor, pe malurile râurilor, în inima munților, în stomacul animalelor, în hrana noastră zilnică și în aerul pe care îl respirăm. Plasticul a devenit simbolul societăților de consum și una dintre cele mai grave amenințări la sănătatea planetei. Responsabilitatea este împărțită între marii producători, care își ambalează produsele în cantități uriașe și inutile de plastic, autoritățile, care nu prioritizează politici publice prietenoase cu mediul, și societatea civilă, care trebuie să își regândească obiceiurile de consum și să facă tranziția spre alternative sustenabile.(Greenpeace)
Criza poluării cu plastic este unul dintre cele mai vizibile simptome ale unor sisteme vulnerabile care pun în pericol, în fiecare zi, sănătatea noastră și a ecosistemelor în care trăim. Astăzi, corporațiile și guvernele sprijină un model economic bazat pe consumerism și produse de unică folosință, ignorând faptul că resursele planetei sunt finite, la fel si gropile de gunoi.
În ultimii 30 de ani, produsele fabricate din plastic au crescut într-un număr foarte mare la nivel global, cu aproximativ 70%. Pungile de plastic, sticlele de tip PET și ambalajele de produse cuprind în prezent cel mai mare sector al fabricării de plastic, fiind considerate de unică folosință pentru majoritatea persoanelor. Gropile de gunoi nu pot gestiona deșeurile care sunt în creștere alertă de la an la an, iar acest lucru înseamnă că datoria de a susține mediul revine fiecărui individ și companie în parte.
Plasticul este peste tot
Chiar dacă există de aproximativ 70 de ani, în timp acesta a devenit prezent în orice lucru.
Autoritățile trebuie să prioritizeze politici publice care să îmbunătățească procesul de colectare selectivă, lucru care în Romania nu se întâmplă. De fapt în România se reciclează maxim 3% din deşeurile produse, astfel rămâne varianta ca noi, cetăţenii, să contribuim la combaterea poluării cu plastic printr-un comportament responsabil.
Să înţelegem descompunerea
Deșeurile organice, precum resturile alimentare, se descompun, biodegradează sau compostează odată ce sunt aruncate. Produsele din plastic, pe de altă parte, nu se descompun și nici nu se biodegradează sau compostează. Toate aceste trei procese depind în mare măsură de capacitatea organismelor microscopice, cum ar fi bacteriile, de a consuma și descompune deșeurile organice. Produsele din plastic sunt fabricate, de obicei, cu ingrediente chimice sintetice, cum ar fi polietilen tereftalat (PET), pe care organismele biodegradabile nu le pot consuma. Ca atare, materialele plastice nu pot fi degradate cu ușurință iar descompunere acestora nu va fi niciodată definitivă.
O parte din ambalajele folosite foarte mult sunt cele de unică folosinţă din domeniul alimentar, precum paharele pentru cafea, paharele pentru fresh-uri şi accesorii oferite lângă acestea, capace,paletine, paie, linguriţe.
Sectorul de catering oferă mâncarea în boluri, caserole, sosiere, cutii, farfurii. Accesoriile oferite la acestea sunt: linguriţe, furculiţe, cuţite, şerveţele.
Aceste ambalaje sunt de unică folosinţă, iar după utilizare vor zace în natură, în râuri, în oceane, pe munţi, pe câmpii, în păduri, în marginea oraşelor sau oriunde pe această planetă, sute şi sute de ani. În România deşeurile nu se reciclează iar plasticul nu este biodegradabil şi nici compostabil.
Alternativa
Una dintre alternative, atunci când suntem nevoiţi să folosim ambalaje de unică folosinţă, este să alegem variantele biodegradabile.
Biosector, o firmă de nivel mijlociu dar cu suflet mare, din Braşov livrează în toată ţara o gamă largă de ambalaje biodegradabile, compostabile, din plante.
Ambalajele sunt din următoarele ambalaje:
- Carton provenit din lemn din păduri gestionate durabil
- Fibre de trestie de zahăr
- Frunze de palmier
- PLA, acid polilactic – poliester biodegradabil obţinut din amidon de porumb sau trestie de zahăr
- Hârtie, din silvicultură durabilă
- Lemn de fag provenit din silvicultură sustenabilă
- Lemn de bambus
- Lemn de pin, din păduri gestionate durabil
- Bioplastic CPLA, fără petrol, biodegradabil, compostabil
- Celuloză, material din care sunt făcute pungi transparente
- Amidon de porumb
- Amidon de cartofi
- Nitril, folosit pentru mănuşile de unică folosinţă biodegradabile
- Hârtie reciclată
Biosector oferă şi o gamă de ambalaje reutilizabile, din materiale prietenoase cu sănătatea noastră.
Găsiţi aici sticle cu husă, termosuri pentru băuturi sau mâncare, cutii pentru prânz, vase, tăvi, căni, linguriţe, forme de tăiat biscuiţi, tocătoare, paie.
Materialele din care pot să fie produsele enumerate sunt: sticlă borosilicată, inox, bioplastic(amidon), alte resurse naturale.
Nu contează doar cu ce ne hrănim, contează şi în ce anume depozităm hrana şi din ce ambalaje o consumăm. Să fim prietenoşi atât cu organismul nostru cât şi cu planeta noastră dragă.
Nu ezita să ne contactezi.
Autor: Enikö Pal