Numele meu este Enikö și de când mă știu am adorat motocicletele.

La 18 ani am făcut școala de șoferi, categoriile A, B, C+E, iar după examen am început să lucrez pe camion. Dragostea pentru motociclete a rămas.
Apoi, la 19 ani am început și școala de piloți pe avion, am intrat pe locurile de la stat, a fost frumos și o experiență de neuitat deoarece eram într-o comunitate super faină unde o țineam mai mult în distracții, apoi mai și zburam, spălam avioane, hangare, lucram la aerodrom de toate.
Am ajuns acasă toamna târziu, spre iarnă, după un sezon de zbor de vreo opt luni în care am mâncat în fiecare zi carne, sub toate formele posibile, dar mai ales grătar și am spus: de astăzi nu mai consum nimic de origine animală. Sunt 13 ani de atunci și nu mai consum nimic de origine animală.
Am vrut să devin pilot pe avioane supersonice dar verdictul a fost NU, din punct de vedere medical. Eram deja vegană, trebuia să fie bine, numai că dezastrele aduse de consumul de produse de origine animală nu sunt atât de ușor remediabile. Medicii mi-au spus că devenind vegană am făcut cea mai bună alegere și că dacă lupt suficient o să fie bine, deoarece ei atunci nu aveau ce să mai facă.
Am luat o pauză, o pauză de 10 ani, cu studii de nutriție, zi de zi, 6 ani de grădinărit și alimentație raw vegană, mai ales cu vegetale din propria grădină, avion nu îmi permiteam dar am continuat să zbor cu parapanta.
Oamenii cred că alimentele sunt chestii ambalate pe care le consumăm doar să ne umplem stomacul, dar nu este așa, noi avem nevoie de hrană biodisponibilă pentru celule, rezultatele lipsei acesteia în timp sunt ceea ce vedem la oamenii extrem de bolnavi de care ne este milă dar nu pot fi ajutați.
Și acum să ne cunoaștem, sunt Enikö, nutriționistă vegană, nutriționistă pentru sportivi de performanță, activistă pentru animale, ecologistă convinsă, vegană, pilot avion, pilot parapantă, motociclistă, autoarea cărții Ghidul bobocului vegan.
Împreună cu prietenul meu, Ionuț Verzea, editor al cărții, care și-a dedicat doi ani de zile tot timpul liber pentru carte și m-a încurajat mereu, deoarece nu a fost ușor, am scos la lumină ceva ce toată lumea trebuie să știe: că se poate! Se poate să fim sănătoși, să fim fericiți, să facem din lumea aceasta un loc mai bun și mai frumos, să susținem pacea mondială, să oprim foametea mondială, să susținem educația, să fim corecți, să nu furăm viitorul următoarei generații, să fim mai buni. Nu doar spunem, am scris și un ghid de 480 de pagini despre cum să facem toate acestea.

Este foarte important să nu judecăm oamenii înainte să îi cunoaștem, nu judeca un stil de viață înainte să îl practici, nu judeca fără să vezi dincolo de aparențe, care de obicei înșeală. Câți motocicliști vegani mai cunosc? Foarte mulți. Mulți o să participe și la MAN (Motoraliul Anual Național) dar nu spun deoarece nu mai au răbdare să spună de unde își iau proteinele când ei sunt numai pachețele de mușchi sau aleargă la ultramaraton sau urcă pe Everest. Pot să fie piloți de linie sau medici, pot să fie orice, veganismul este stilul de viață cu cea mai mare rată de creștere în procente.
Vă invităm să mâncați cea mai bună tocană la MAN România ediția a VII-a Magic Lepșa Reloaded. Vom fii acolo, la concurs de gătit la ceaun și nu o să vă dezamăgim. O să înțelegeți că veganii nu mănâncă doar salată, sunt foarte multe preparate delicioase ce pot fi realizate doar din vegetale.
Mulțumesc organizatorilor pentru că sunt oameni deschiși la minte, la noutăți, la provocări și ne susțin cu varianta noastră de participare la concurs. Așa ar trebui să fie toți organizatorii de evenimente!
Să fim oameni frumoși!